БК Шумен с отворено писмо до федерацията заради скандално поведение на варненски треньор
БК Шумен с отворено писмо до федерацията заради скандално поведение на варненски треньор / netinfo

Баскетболен клуб „Шумен" излезе с отворено писмо до федерацията заради неприятни събития след края на мача между „Академик" - Варна и БК" Шумен". Двубоят е бил част от заключителния турнир за момчета, на възраст до 14 години и се е състоял във Варна на 16 март.

„Писмото е във връзка с поредния опит за саморазправа на Борис Стоянов", се казва в позиция публикувана на сайта на шуменския клуб.

На видеокадри публикувани в сайта ясно се вижда как треньора на варналии Борис Стоянов прави опит за саморазправа с наставника на шуменските момчета Димитър Чанков.

Неприятните сцени започват след края на мача между двата отбора за разпределяне на местата в класирането между 4-та и 8-ма позиция за регион „Добруджа".
Треньорът на „Академик" започва да псува и заплашва Димитър Чанков, както и да го дърпа и блъска.

По време на самата среща Борис Стоянов и президентът на варненския клуб Стоян Стоянов също са проявявали неприемливо поведение, изразявайки се дори във викове и закани към съдиите и блъскане по масата на официалните лица.

Ето и пълния текст на писмото на БК „Шумен":

Уважаеми баскетболни дейци,

Пишем Ви това писмо, защото на 16.03.2016 година в град Варна станахме свидетели на пореден опит за саморазправа от страна на лицето Борис Стоянов - треньор в школата на БК Академик Варна. Този път потърпевш бе треньорът на момчетата до 14 години в нашия клуб - Димитър Чанков. След изиграване на срещата между Шумен и Академик Варна в заключителния етап на регион Добруджа за разпределение на местата от 4 до 8, Борис Стоянов започна да дърпа и блъска треньора на нашите деца, както и да сипе псувни и заплахи срещу него, а по време на самата среща Борис Стоянов и президентът на Академик Варна Стоян Стоянов нееднократно обиждаха и заплашваха съдиите и съдийската маса, влизаха на терена, крещяха и размахваха юмруци. Именно г-н Стоянов си позволява в 19-20 минута от срещата да навлезе на терена и да търси сметка от съдиите за тяхното отсъждане, за което не получава никаква санкция от реферите. Причината? - надали е, че Шумен победи Академик, истинската причина за невъздържаното поведение на Борис Стоянов е чувството му за безнаказаност, защото въпреки множеството негови изблици на ярост, неуважение към противника и официалните лица на турнирите, организирани от БФБ, както и своеволното му поведение по време на мачове, липсват каквито и да е дисциплинарни санкции от страна на органите, имащи правомощие да сторят това. Но това негово поведение не е от вчера, то е рецидив и може да бъде потвърдено от всички отбори в регион Добруджа, които също са ставали жертва на агресивното и неуважително държание на Борис Стоянов.

Ние, от БК Шумен, настояваме това да се промени! Искаме Борис Стоянов да бъде наказан с цялата строгост на правилата на БФБ. Искаме Борис Стоянов да знае, че няма право да обижда, заплашва или да се саморазправя със своите противници или с официалните лица на баскетболните срещи! Искаме нашите състезатели да знаят, че няма да бъдат ощетени от съдиите, защото Борис Стоянов е отправил поредната заплаха към официално лице. Искаме нашите треньори да могат да си вършат работата без да бъдат обиждани, блъскани и заплашвани! В други думи, искаме нещо много елементарно - да си свършите работата и да накажете Борис Стоянов за това негово поведение!

П.П. Нашият клуб не иска да бъде наказван БК Академик Варна! Не искаме децата в този отбор да останат с неприятното чувство, че те са причината за изблиците на своя треньор. Не искаме момчетата на Академик Варна, които влагат сърцето си за играта в оранжевата топка, да бъдат потърпевши от поведението на Борис Стоянов.
С уважение, Управителен съвет на БК Шумен.