Бийтбокс, мимове и кулинарни изкушения за Карнавала на плодородието в Шумен
Бийтбокс, мимове и кулинарни изкушения за Карнавала на плодородието в Шумен / hotkompot.ru

Над 2500 души от 70 групи са заявили участие в тазгодишния VIII Карнавал на плодородието в Шумен, който ще се проведе между 26 и 28 септември. Това съобщи на брифинг по-рано днес зам.-кметът по култура Живка Тонева.

В програмата на карнавала са предвидени по-дълго дефиле, концерти на хитови изпълнители и атрактивно кулинарно шоу. Началото на карнавала ще бъде поставено в 18:00 часа на 26 септември пред сградата на Общината със спектакъла „На добър час, Карнавал!" След него е планиран концерт на гостуващи състави от Варна, Велико Търново, Италия и Грузия на площад „Кристал".

В съботния ден ще стартира традиционното дефиле на участниците. „Тази година то ще бъде организирано по нов по-дълъг маршрут - от Руски паметник до сградата на Община Шумен, като началото му е в 15:45 часа", обясни Тонева. Клоуни, кукери и мимове пък ще забавляват гражданите и гостите на Шумен и ще приканват към карнавалните прояви непосредствено преди това. В 19:30 часа на площад „Кристал" ще стартира концертът на Рафи и световния шампион по бийтбокс при жените Печенката, като според организаторите от Община Шумен е възможно в него да се включи и Лео.

„Нашето желание е да има настроение от началото до края на дефилето. Препоръката ни към участниците е да бъдат наистина атрактивни и да забавляват публиката не само по време на представянето си, а през цялото време", каза още Живка Тонева.

Участие ще вземат още духовите оркестри от Шумен и Търговище, кукерски групи от Перник и шуменския квартал Макак.

В 10:00 часа в неделя ще бъде открит кулинарният базар в парк „Студентски" с участието на Лео. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще отслужи молебен за здраве и плодородие, ще има и курбан. Основният спонсор на събитието пък ще осигури бира за 2000 лева. Успоредно с кулинарното шоу ще върви и концертът на CIOFF - световна организация за организиране и провеждане на фолклорни фестивали. На събитието ще пристигнат състави от Добрич, Бургас, Русе, Силистра и Варна.

„Да се надяваме, че няма да вали, защото за провеждането на дефилето нямаме алтернатива. За кулинарното шоу резервен вариант е зала „Плиска", коментира Тонева.