Бедствиеното положение в Омуртаг продължава, кризата се задълбочава
Бедствиеното положение в Омуртаг продължава, кризата се задълбочава / Пресцентър областна администрация - Търговище
Бедствиеното положение в Омуртаг продължава, кризата се задълбочава
67308
Бедствиеното положение в Омуртаг продължава, кризата се задълбочава
  • Бедствиеното положение в Омуртаг продължава, кризата се задълбочава

Спешно заседание на Областния кризисен щаб свика Областният управител на Търговище Емел Расимова днес. Представителите на Областната администрация, Община Омуртаг, полицията, пожарна защита, здравните служби и др. бяха събрани заради продължаващото бедствено положение в Омуртаг, което беше обявено на 10 октомври, четвъртък.

Очакваното пускане на вода в събота или неделя не се случи заради недостиг на вода в пещерата край Кипилово където е водосборната зона за Омуртаг и заради множеството течове по трасето. Градът продължава да се снабдява с водоноски. Резервоарите на „ВиК” над Омуртаг се пълнят с цистерни, които возят вода от Търговище. По водопровода от Кипилово в града постъпват минимални количества (4 литра в секунда). До тази сутрин във водоема са събрани общо към 1 200 куб, което е около 60% от обема. На тази база актуалната прогноза е, че вода може да се пусне във вторник вечерта за най-много 3 часа.

На заседанието, което премина с остри дебати и критики, беше взето  решение за осигуряване на минерална вода за детските градини в Омуртаг. Тя ще се доставя за сметка на „ВиК”. От дружеството поискаха съдействие от Областната управа за намирането на допълнителни 3 цистерни от по 30 тона за пълнене на резервоарите.

Цялата налична техника от фирмите и общините в областта вече е ангажирана в спасителната акция за Омуртаг, което наложи Областният управител на Търговище да търси съдействие от съседните области и централни ведомства. За кризата в Омуртаг е информирано и ръководството на МВР.

Една от набелязаните мерки на заседанието днес е да се открият всички отклонения по водопровода и при възможност да се затворят до напълване на резервоарите в Омуртаг.

На „Вик” беше дадено указание за изготвяне на стриктен план за работа по трасето и поддържането му до степен за доставка поне на минимални количества вода за града. Представителите на дружеството обаче са категорични, че е настъпил пиковият момент по отношение амортизацията на трасето и това е най-тежката водна криза в Омуртаг.

От Регионалната здравна инспекция информираха, че е засилен контролът върху хигиената в град Омуртаг и се вземат непрекъснати проби от доставяната вода.