Ансамбъл "Загоре"
Ансамбъл "Загоре" / netinfo

Aнсамбъл „Загоре“ излиза на открита сцена на пл. „Кристал“ в неделя на Великден с празничният концерт, организиран от община Шумен. Началният час е 11,30 ч.

Пред шуменци те ще покажат новия си репертоар с произведения на композиторите Филип Кутев, Коста Колев, Димитър Колев, Костадин Варимезов, Златин Джеджев, проф. Костадин Бураджиев, Николай Балабанов и Ангел Чакъров. Танците са по хореография на Маргарита Дикова, Атанас Атанасов и Христо Иванов.

Ансамбъл „Загоре“ с главен художествен ръководител Христо Иванов е една от най-престижните визитки на община Стара Загора. Създаден през 1955 г. и с професионален статут от 1973 г. ансамбълът е носител на “Кристална лира” за върхови постижения в музикалното и танцово изкуство на СБМТД и НЦМТ към Министерството на културата. Носител на Орден “Кирил и Методий” – I степен и редица отличия от наши и международни фестивали.

През 2010 г.  ансамбъл „Загоре” получи сертификат на Институция с висок престиж и обществено признание в областта на Културата от Съвета на европейската научна и културна общност, както и значка „Златна книга” за принос към развитието на българската култура. През 2016 г. за 60-годишния си творчески юбилей е удостоен с престижната награда „Златен век“.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.