9 сигнала за нарушения са подадени към горските в Шуменско на тел. 112
9 сигнала за нарушения са подадени към горските в Шуменско на тел. 112 / netinfo

9 сигнала, чрез тел. 112 са подадени към горските стражари в област Шумен, от началото на тази година. Това съобщават от Североизточното държавно предприятие. Нарушенията, за които гражданите алармират чрез националната система за спешни повиквания, са свързани най-често със съмнения за незаконен добив, транспортиране на дървесина и бракониерство.

Общо подадените сигнали за територията на СИДП са 66, от които най-много 36 са регистрирани за област варна.

След незабавната реакция на мобилните контролни екипи са съставени 13 акта. В 6 от случаите е подадена информация за пожари - всички в съседство на горски територии в границите на област Варна. Екипите са се отзовали веднага и са съдействали за потушаване на огъня.

„Благодарим на гражданите за съпричастността към опазването на зеленото богатство. Гората е на всички ни и обществената чувствителност към проблемите в сектора е изключително важна за ограничаване на нарушенията. Разчитаме на добросъвестността на хората, защото полагаме максимални усилия да реагираме бързо и адекватно на всички подадени сигнали", коментира директорът на Североизточно държавно предприятие инж. Веселин Нинов.

Постоянният център към телефон 112 за получаване на сигнали за различни нарушения в горите заработи в средата на миналата година. До края на 2015 г. са постъпили 177 сигнала за нарушения в горските стопанства на четирите области - Варна, Добрич, Търговище и Шумен, за които отговаря СИДП. Съставени са 11 акта. 40 от спешните повиквания алармират за пожари, 8 от които са в Шуменско. В 21 от регистрираните случаи са предприети мерки за предотвратяване на огнени инциденти в близост до горски територии.