654 лв. била средната брутна работна заплата в Шуменско през декември
654 лв. била средната брутна работна заплата в Шуменско през декември / netinfo

Средната брутна месечна работна заплата в шуменския регион през четвъртото тримесечие на миналата година е била- за октомври - 656 лв., за ноември - 640 лв. и за декември - 654 лева. Това сочат данните на Териториалното статистическо бюро в Шумен.


Спрямо третото тримесечие на 2012 г, брутното средномесечно възнаграждение в областта нараства с 5.7% - от 615 до 650 лева. Увеличение е регистрирано в 15 от общо 19 икономически дейности, като то е най-голямо в „Операции с недвижими имоти", „Образование" и „Строителство". В четири дейности стойността на наблюдавания показател бележи намаление -„Селско, горско и рибно стопанство" , „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети", „Транспорт, складиране и съобщения" и „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения".


Спрямо същия период на 2011г. средната месечна работна заплата през четвъртото тримесечие на 2012 г. в обществения сектор нараства с 6.8%, а в частния сектор - с 20.4%. По този показател област Шумен заема девето място сред 28-те области в страната.


По предварителни данни към края на декември миналата година с 1.5 хил. са намалели наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Шумен, допълват от Териториалното статистическо бюро. Това е с около 3,4 на сто спрямо края на септември 2012 г. Най-голямо намаление се наблюдава в икономическите дейности „Строителство", „Хотелиерство и ресторантьорство" и в „Преработваща промишленост" . Увеличение на наетите е регистрирано в „Операции с недвижими имоти", „Финансови и застрахователни дейности" -и „Добивна промишленост".


Съпоставката с края на декември 2011 г. показва, че в края на миналата година. наетите са с 1.0% по-малко. Като брой персонал, намалението е най-голямо в икономическите дейности „Селско, горско и рибно стопанство" и „Хотелиерство и ресторантьорство" , а в процентно изражение в „Хотелиерство и ресторантьорство" и „Операции с недвижими имоти".