63 деца ще бъдат наградени на Балканиадата по математика
63 деца ще бъдат наградени на Балканиадата по математика / netinfo
Наградата за „Най – малък участник” в Балканиадата по математика в Шумен печели 12 – годишният Георгиус – Рафаел Патсалидис от Кипър. Наградата за „Най – добре представил се шуменски участник” в състезанието ще бъде присъдена на Живко Жечев – 14 г. от МПГ „Нанчо Попович”-Шумен. Той е събрал максималния брой точки – 40 и е златен медалист.

63 деца ще бъдат наградени на церемонията по закриването тази вечер. Тя ще ще започне в 18.00 ч. в зала „Форум” на хотел „Шумен”. Гост на закриването ще бъде заместник – министърът на образованието и науката Кирчо Атанасов.

9 са златните медалисти в Балканиадата, това са 2 деца от Румъния, 2 от Турция, 1 от Македония, 1 от Казахстан и 3 от България /Живко Жечев, Даниел Джевалеков, Кубрат Данаилов/. От златните медалисти 6 – ма са постигнали максималния брой точки - 40. Останалите златни медалисти имат съответно по 38 и 37 точки. 21 са сребърните медалисти на Балканиадата, а 33 са бронзовите.

„А” отборът на България има 3 златни и 3 сребърни медала. Носители на среброто са Младен Вълков /от Шумен/, Ани Иванова и Диляна Минчева. Общо отборът на България има 199 точки.

Областният управител на област Шумен Красимир Костов, който е председател на Регионалния организационен комитет на състезанието ще връчи 2 специални награди.