60 биволици дефилират на изложение в Разград
60 биволици дефилират на изложение в Разград / netinfo

Заместник-министърът на земеделието Светла Бъчварова открива днес Второто национално изложение по биволовъдство в разградското село Гецово. Нови идеи за усъвършенстване на породите биволици и за увеличаване на популацията от млекодайното животно ще обсъждат експерти в биволовъдство.

60 елитни представители на рядката популация ще дефилират на изложбената площ на селскостопанския пазар в разградското село Гецово. Там се провежда Второто национално изложение по биволовъдство. Офицалното ще го открие днес заместник-министъра на земеделието Светла Бъчварова.

Освен дефиле програмата включва и дискусия за усъвършенстване на породите биволици и за увеличаване на популацията, а също и дегустация на деликатеси от биволско месо, кашкавал и сирене от биволско мляко.

Първият подобен форум е проведен преди седем години, на днешния организатори са Асоциацията по биволовъдство, Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството и община Разград. 4700 са биволите, които се отглеждат в България.

Заради болестта “луда крава” в Германия и Франция започнаха да отглеждат биволи, България трябва да търси ниша на европейския пазар с развитието на този отрасъл – каза изпълнителният директор на Агенцията по селекция проф. Костадин Желев.

Биволското мляко се използва при производството на два вида сирене – гръцкото “Фета” и италианското “Моцарела”.