35 възрастни от Омуртаг получиха начална грамотност
35 възрастни от Омуртаг получиха начална грамотност / DarikNews.bg, архив

35 възрастни са получили начална грамотност в Омуртаг. В продължение на 100 дни, хора, незавършили четвърти клас, са се обучавали в четири учебни предмета по проект на общината, съобщи директорът на Второ начално училище „Васил Левски" Татяна Петрова.
Основната цел на проекта е чрез ограмотяване и формиране на ключови компетентности да бъде улеснен по-нататъшния достъп на неграмотните и слабограмотни хора до общообразователна и професионална подготовка. По време на обучението възрастните са изучавали „Български език и литература", „Математика", „Човекът и природата" и „Човекът и обществото". В края на обучението те са положили изпит под формата на финален тест по всички предмети.
За посещението си в курса, всеки обучаван е получавал стипендия от по 4 лева на ден, а сега предстои всички те да получат по още 55 лева за успешно завършилия курс.
Училището за втора години работи проект за ограмотяване на възрастни. През 2012 г. са били обучени 50 души, а 43 са завършили успешно. Участниците в проекта са доволни, тъй като завършването на курса им дава шанс да продължат обучението си след 4-ти клас. От друга страна те са хора в активна трудова възраст /от 22 години до над 60 г./ и стават по-адаптивни на пазара на труда.