3 случая на дизентерия установени в Психиатричната болница в Царев брод
3 случая на дизентерия установени в Психиатричната болница в Царев брод / netinfo
3 случая на дизентерия са били установени в Геронтопсихиатричното отделение на Държавната психиатрична болница в Царев брод, научи Дарик. Информацията бе потвърдена от директора на лечебното заведение д-р Нели Николова. Първите случаи са били констатирани в края на месец юни, обясни тя. Резултатите от пробите са показали, че един човек е бил носител на заболяването, а болните са двама.

Николова уточни, че веднага след това са били взети ограничителни мерки – бил е прекратен приемът на нови пациенти в отделението, преустановено е излизането на пациенти от отделението и е повишена дезинфекцията.

По думите на Николова е трудно да се каже как се е появило заболяването и дали се дължи на вътреболнична инфекция или не. Тя съобщи, че направените изследвания са показали, че лице от болничния персонал е носител на болестта. Въпросният човек, според изискванията на наредбата, е отстранен и в момента е в отпуск. Пациентите, настанени в отделението, са на свободен режим и не е изключено болестта да е внесена отвън, дизентерията е болестта на мръсните ръце, припомни д-р Николова.

От края на миналата седмица няма пациенти, които да са с признаци на заболяването, обясни директорът на Психиатричната клиника. До момета подобни случаи не са допускани в клиниката, но мисля , че положението вече е овладяно, каза още тя. Отчетените проби са общо 30, в тях са включени и тези на работещите в кухнята, сред които няма носители или болни от дизентерия.