24 безработни “В подкрепа на майчинството” през март в Търговищко
24 безработни “В подкрепа на майчинството” през март в Търговищко / Диляна Стойчева
През март по програма “В подкрепа на майчинството” са работили 24 жени от област Търговище, от които 8 са новонаети детегледачки.

Инициативата е национална и стартира през 2007 г. През настоящата година, получава по-разширен обхват. Досега чрез нея се даваше възможност на майките, ползващи отпуск по майчинство съгласно чл.164, ал.1 от Кодекса на труда, да се върнат на работните си места още преди навършване на 2-годишна възраст на децата им. За този период безработни поемаха грижите по отглеждането на техните деца, получавайки средства от програмата.

От 2008 г. програмата е изменена, в нея могат да се включат и работещи майки/осиновителки до навършване на 3-годишната възраст на детето. Преференциите по тази национална програма се предоставят на майки/осиновителки с право на отпуск и обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, както и самоосигуряващите се, осигурени за риска “майчинство”. В програмата могат да се включат и бащите.

Заявления се подават в местната дирекция “Социално подпомагане”. Прилага се копие от акта за раждане на детето и удостоверение за правото на парично обезщетение за отглеждане на малко дете, което се издава от териториалните поделения на НОИ, от осигурителите или от осигурителните каси, в зависимост от трудовия статус на майката. За третата година от отпуска по майчинство се представя служебна бележка от работодателя или документ, удостоверяващ осигурителния статус на майката.

Грижите за децата на включените в програмата родители се полагат от регистрирани в бюрата по труда безработни, които са представили удостоверение от съответния психодиспансер, че не страдат от психически заболявания. Майката/осиновителката има право сама да избере безработното лице, дори и при наличието на родствена връзка с него /разбира се, ако то отговаря на условията по програмата/.

Заетостта на наетите безработни се финансира от МТСП. През 2008 г., съгласно Националния план за действие по заетостта, по програмата се предоставят средства за основно трудово възнаграждение в размер на 220 лева при отглеждане на едно дете и 300 лева, когато се полагат грижи за близнаци.

Планирано е програма “В подкрепа на майчинството” да се реализира до 2011 г. като израз на политиката за насърчаване участието на жените на пазара на труда чрез осигуряване на качествени грижи за отглеждането на децата им до навършване на 3-годишна възраст.