22 танцьорки в спор за титлата “Кралица на киселото мляко”
22 танцьорки в спор за титлата “Кралица на киселото мляко” / netinfo
Танцьорки от 11 държави ще участват в конкурса “Кралица на Панаира на киселото мляко” в Разград. От всеки фолклорен състав, включен в концертната част на панаира, ще бъдат номинирани по две момичета. Жури с председател Иван Звездев ще избере победителката, която три дни с менче кисело мляко в ръце ще води дефилетата на художествените състави към централния разградски площад, където ще се провеждат фолклорни концерти.

Три дни вместо жезъл Кралицата на киселото мляко ще носи менче с капанско кисело мляко – съобщиха от община Разград. Возена на файтон тя ще води дефилетата на фолклорните състави, които вечер ще изнасят концерти на площад “Момина чешма”. Красавицата ще бъде избрана измежду 22 танцьорки от 11 държави, изпратили фолклорни състави за участие в откриващия се днес в Разград Шести Панаир на киселото мляко. Председател на журито е топготвачът Иван Звездев. Трите тура от конкурса са: представяне в носия на родната страна, изпълнение на фолклорен танц от съответната държава, а накрая претендентките ще потропат българска ръченица.

Освен тази надпревара Панаира на киселото мляко включва още конкуси за приготвяне на домашно приготвено кидсело мляко, на млечни салати и десерти, за най-добър дегустатор на кисело мляко, за детска рисунка на тема “Панаир на киселото мляко”, за баба, дядо и внуче ”Заедно пеем, танцуваме или готвим”, щафетата “Да си напарвим таратор”.

За първия ден на проявата е насрочена и Научно-практическа конференция на тема “Традиции в преработката на българското мляко и предизвикателствата пред млекопреработвателите в контекста на европейските изисквания”.

Очаква се в последния ден на Панаира на киселото мляко сред гостите да бъде и японския посланик в България Коичиро Фукуи.

Панаирът се открива от 11 часа днес на площад “Независимост”, половин час по-късно във фоайето на Общинския културен център ще бъде експонирана ретроспективна изложба за предходните пет издания на културното събитие. За 12 часа на площад “Независимост” са насрочени конкурсите за млечни десерти и за най-добър дегустатор. Научно-практическата конференция започва в 13,30 ч. в залата на 11 етаж на община Разград. Изборът на кралицата е в 18 ч. на площад независимост, в 19,30 ч. тя ще поведе дефилето, а в 20 ч. на площад “Момина чешма” започва концертът на състави от Китай, ЮАР, о-в Мавриций, Русия, Турция и Капанския ансамбъл от Разград.