Клетва Шумен
Клетва Шумен / dariknews.bg, Деян Герговски
21 младежи положиха военна клетва на на плаца във факултет “Артилерия, ПВО и КИС” . Те завършват курса по Начална военна подготовка.

Тяхната подготовка трае 4 седмици на казармен режим. През това време са проведени занятия по оцеляване при терористичен акт и действия при откриване на невзривени боеприпаси.

Сред тях е и Тони Христова от Търговище. 

Интересно ми е и исках да изпитам чувството какво е да бъдеш войник. И много ми хареса - адреналина, да се справяш със ситуациите. Мисля, че всеки един тийнеджър трябва да се запише и да опита какво е чувството. Ще му донесе характер и само положителни неща, смята тя.. 

Клетва Шумен
dariknews.bg, Деян Герговски


Според 18-годишния Калоян Сотиров от Кюстендил, който е отличник на курса, тази пофюдготовка трябва да е задължителна и през нея да премине всеки младеж.

Всички забелязваме какво се случва с българската младеж. Все по-малко хора се интересуват от своята родина, от смисъла на това защо са тук и съществуват. Според мен - това е необходимо, казва той. 

Клетва Шумен
dariknews.bg, Деян Герговски


Няма как да ме научи на всичко, което трябва да знае един български мъж, но според мен - една базова подготовка дава, допълва Калоян. Той подкрепя доброволната казарма. 

Какво открих - това, което всъщност предсатвлява - превръща момчетата в мъже, категоричен е той. 

Клетва Шумен
dariknews.bg, Деян Герговски