100 деца са осъдени в Шуменско, 14 от тях на затвор
100 деца са осъдени в Шуменско, 14 от тях на затвор / netinfo

44 деца от Шуменска област са станали жертви на престъпления през миналата година, 14 от тях са на възраст до 13 години, съобщиха от местното статистическо бюро. Две непълнолетни момичета са били изнасилени, а с 4 малолетни са били извършени блудствени действия.

100 деца са били осъдени от съдилищата в Шуменско през 2008 година. Присъди „лишаване от свобода" са получили 14 деца. Най-много непълнолетни / 48 / са с присъди „обществено порицание".

В детските педагогически стаи в областта се водят на отчет 281 деца, 67 от тях са момичета, съобщиха още от бюрото. 172 от всички деца, които са водят на отчет, са извършители на престъпления. С 10 са се увеличи децата, извършили престъпление през миналата година, в сравнение с 2007 г. Преобладаващата част от малолетните и непълнолетните, които преминават през педагогическите стаи, са от проблемни семейства. Всяко девето от наблюдаваните деца не учи и не работи.

Служителите в детските педагогически стаи са работили с 3 деца, малтретирани от родителите си и с две - бити от приятели и съученици.