1 312 катастрофи са станали в Шуменско от началото на годината
1 312 катастрофи са станали в Шуменско от началото на годината / netinfo
1 312 пътно-транспортни произшествия са станали в Шуменско от началото на годината, 99 от тях са тежки. Убити са били 13 души, а ранените са 114 - сочат данни от ОДП-Шумен. В сравнение със същия период на миналата година катастрофите са с 66 повече, броят на загиналите също е нараснал с 2-ма души.

Най-много тежки пътно –транспортни произшествия са били регистрирани през месец септември - 15, при тях са загинали 3-ма души, а 18 граждани са ранени. Най-голям е броят на загиналите при катастрофи през месец януари – 4.

Най-много произшествия са станали на автомагистрала”Хемус” – 34, само с материални щети и едно ПТП, при което има 1 загинал и 3-ма ранени граждани. Най-много загинали пътници са регистрирани при произшествия станали на първокласни пътища, общо 21 катастрофи. При тях са загинали 2-ма души, а 25 са ранени. Не са малко и катастрофите станали по четвъртокласната пътна мрежа. Там са загубили живота си 3-ма души.

Най-честата причина за тежки катастрофи са движението с несъобразена с пътните условия скорост и шофиране без книжка. При 8 катастрофи, станали поради тези причини са загинали 9 души, без да има конфликт с друг участник на пътя.

Най-много тежки катастрофи са регистрирани в община Шумен – 50% от общия брой, убитите са 69%. Най-рискови за движение и с повишена опасност за възникване на тежки ПТП са основните булеварди в гр. Шумен, с интензивно движение: „Симеон Велики” /120 ПТП, 2 убити и 10 ранени/, „Велики Преслав” / 41 ПТП, 1 убит и 3 ранени/, „Славянски” /48 ПТП и 3 ранени/, както и улиците „Алеко Константинов”, „Цар Иван Александър”, „Съединение”, „Ришки проход”.

От началото на годината са установени общо 15 823 нарушения, а през същия период за миналата година са били с 11% по-малко. С 40% се е увеличил броя на заловените водачи, които са шофирали след употреба на алкохол. С 112 повече, в сравнение с миналата година са заловените неправоспособни водачи.

За периода 1991-2007 г. средногодишно са регистрирани 119 тежки катастрофи с 23 - ма убити и 140 ранени.