Зелените се опасяват от негативен еко ефект от завод на Топлофикация
Зелените се опасяват от негативен еко ефект от завод на Топлофикация / Дарик Русе, Искра Георгиева

ПП „Зелените” иска отлагане на решението за отдаване на терен на Топлофикация за завод за отпадъци. Това заявиха днес представители на партията в Русе, във връзка с предстоящата утре сесия на Общинския съвет, на която ще се разгледа това предложение.

То предвижда безвъзмездното отдаване на терен в местността „Под Ормана” за изграждане на сепарираща инсталация за твърди битови отпадъци. „ние се опасяваме, че ще има негативни последствия за екологичната обстановка в Русе”, коментира председателят на местната организация Михаил Михов. Той цитира мненията на двама експерти от екологични организации-Георги Стефанов и Евгения Ташева, според които при изгаряне на отпадъците в атмосферата ще се отделят фурани и диоксини-вещества, които при продължително въздействие върху организма водят до рак.

Ростислав Кандиларов поясни, че „Зелените” искат отлагане на решението, за да бъде отговорено на важни въпроси и да се даде повече гласност пред обществото. „Искаме да бъде разяснено каква точно ще е технологията и дали ще се инвестира в пречиствателни съоръжения”, каза той. Утре преди сесията представители на „Зелените” и природозащитници ще се съберат на екоакция пред Общината, за да демонстрират позицията си.

Ето и текста на писмото до Общината:

До Общинския съвет на Община Русе

Отворено Писмо

от МО на ПП “Зелените” – Русе

Уважаеми госпожи и господа Общински съветници,

в града ни се готви процедура за отдаване на Общински терен на „Топлофикация Русе“ ЕАД с цел изграждане на сепарираща инсталация за твърди битови отпадъци (ТБО).

Целевото предназначение на терена е с конкретна бъдеща инвестиционна цел, а крайният резултат от инвестицията на частното дружество може би е по-модерно и екологично третиране на отпадъците. Тези намерения са похвални, но за съжаление белязани от недостатъчна прозрачност на процесите, които биха предопределили качеството на въздуха на гражданите на Русе. Дадената в медиите информация, както и обсъждането в комисиите на Общинския съвет представлява наистина някаква публичност, но налични са още много въпроси, които очакват своя отговор.

Имаме основателни съмнения, че цялата процедура може да облаготелства дружеството „Топлофикация Русе“ ЕАД с предоставянето на възможност за прозиводство на топлинна и електро енергия чрез метода на изгарянето. Имаме обаче основателни съмнения по отношение на пригодността на ТЕЦ Русе да се използва за тези цели, което би могло да доведе до изпускане на вредните за здравето и причиняващи рак вещества – фурани и диоксини.

Настояваме за проява на здрав разум и обществена ангажираност. Държим, към настоящия момент, да отложите гласуването на точка 23 от дневния ред за 17.10.2013 за безвъзмездно преотстъпване на общински терен за изграждане на инсталация за сепариране на ТБО, докато не се проведе прозрачна и продължителна обществена дискусия. Считаме и следното – според директиви на Европейската комисия, до 2015 година ТЕЦ Русе следва да намали значително вредните си емисии, а в слуай че не успее, подлежи на затваряне – нещо, с което Българската държава се е съгласила при подписването на договора за присъединяване към ЕС.

16.10.2013 Михаил Михов, председател

Русе МО на ПП ”Зелените” – гр. Русе