Започва изложението Уикенд туризъм
Започва изложението Уикенд туризъм / Дарик Русе

 

Осмото издание на туристическото изложение Уикенд туризъм ще се проведе през следващите дни в Русе. Събитията са организирани от Общината, Историческия музей Русе и Сдружение Европейски пространства 21, със съдействието на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Откриването е от 14 часа в Доходното здание. Рекорден брой компании се включват в събитията тази година. Регистрирани са 95 компании от цяла България.

За пръв път се представят 15 участници – хотели, места за настаняване, туроператори и туристически агенции, организации и асоциации, свързани с туризма. Географският обхват на изложителите се разширява. Регистрираните участници се представят с 40 павилиона и 8 обособени щандове на открито – най-голям брой откакто се организира събитието. Специален щанд на МИЕТ представя националната визия за развитие на туризма.

В рамките на изложението ще се проведе и петият фестивал на туристическите забавления и анимации. За пръв път тази година Русе ще стане място за изява на най-добрите групи за исторически възстановки и забавления: Прабългарската система за оцеляване БАГАТУР от Стара Загора, Сдружение ЧИГОТ от Варна, Първи италийски ЛЕГИОН от Свищов.

Майстори на разнообразни традиционни занаяти обогатяват програмата. Русенските майстори от Задругата на майсторите показват най-доброто от местните традиции. В сценичните представления намират място фолклор и класически анимации с публика и туристически групи. Компетентно жури ще оценява фестивалната програма, за да присъди наградите– художествено изработени грамоти и скулптури за Големите награди.

В рамките на изложението ще се проведе и кръгла маса на тема „Национална визия за развитието на туризма в малко популярни дестинации със значителен туристически потенциал. В нея ще участва зам.-министърът на икономиката Иво Маринов.