Започна реставрацията на Паметника на свободата
Започна реставрацията на Паметника на свободата / Darik-Ruse

Започна издигането на скелето за реставрационните и укрепителните работи по фигурата на Паметника на Свободата. Установените миналата година поражения, възникнали през 100-годишната история на паметника, ще бъдат запълнени с аргонови заварки.

В основата на фигурата ще бъде поставен метален пояс, който да я укрепи. Самата фигура ще бъде прихваната допълнително към гранитния постамент с 4 анкерни болта по 30 см. Дейностите се извършват от работна група под ръководството на арх. Тончев и със съдействието на проф. Николов от РУ „Ангел Кънчев”  - специалист по цветни метали и леене. Надписите в основата и патинирането на фигурата ще бъдат извършени от русенския скулптор Даниел Кънчев.

Взети са проби от оригиналната фигура и след направен анализ са избрани най-подходящите материали за реставрационните дейности. Тъй като паметникът е от национално значение, получени са всички необходими съгласувания и разрешителни. Работата започва съобразно указанията, дадени от комисията от министерството на културата, която направи оглед и даде препоръки.

Ако не възникнат допълнителни обстоятелства, очаква се до 1 месец фигурата – символ на Русе, да бъде освободена от скелето.