Забраняват със закон изоставянето на бебета
Забраняват със закон изоставянето на бебета / Дарик радио - Силистра
Забраняват със закон изоставянето на бебета
60746
Забраняват със закон изоставянето на бебета
  • Забраняват със закон изоставянето на бебета

Над 150 млн. лева от бюджета са инвестирани в социални услуги, заяви в Силистра заместник-министърът на труда и социалната политика Валентина Стоянова. Днес тя преряза лентите на три социални центъра в Дулово и Силистра

Засега над 50 на сто от новите социални услуги са ориентирани към хора и деца с увреждания, за да бъдат освободени тези хора от зависимост, поясни заместник-министър Стоянова. Тя припомни, че до края на 2014 година в страната трябва да бъдат закрити 24 дома за деца с увреждания и да заработят центрове от семеен тип. "Това е най-мащабният социален проект на държавата, който е получил подкрепа и финансиране от 3 европейски фонда", заяви заместник-социалният министър.

Втората по важност рискова група, за която се инвестират средства, е на жени и деца, претърпели различни форми на насилие. По думите на Валентина Стоянова всеки областен град трябва да разполага с кризисен център. Сега те са 18 в страната. Но данните показват нарастване на броя на неглижираните деца. "Досега са регистрирани над 2000 деца, пострадали от насилие. В 80 на сто от случаите това е ставало в семейна среда, а част от децата са изведени от мизерни условия".

Заместник-социалният министър обяви също, че в проекта на новия закон за закрила на детето е включена забрана за изоставяне на бебета до 2 години. Когато има риск, се предвижда насочването на новородените към приемно семейство. Услугата става все по-популярна. Само за последните два месеца над 200 семейства за заявили готовност да бъдат приемни родители на бебета.

За нас е важно да сме гъвкави при предоставянето на социални услуги. България отделя голяма част от бюджета си за социални услуги. Но има хора, които казват, че няма достатъчно развити услуги".

Днес заместник-министър Валентина Стоянова откри в Дулово Център за социална рехабилитация и интеграция, а в Силистра - обновения Кризисен център за жени и деца, жертва на насилие или трафик и Център за временно настаняване на бездомници.