Юрист от Хайделберг ще бори таксите на Дунав мост
Юрист от Хайделберг ще бори таксите на Дунав мост / netinfo

До две седмици от Европейската народна партия ще предложат на правителствата в България и Румъния варианти за премахване на таксите на Дунав мост. Следващата седмица в офиса на партията в Брюксел започва работа юрист от Хайделбергския университет. Неговата задача ще бъде да подготви юридическото досие в случай, че се стиге до съдебно решение и завеждане на дело. Това съобщи евродепутатът от ЕНП Николай Младенов.

 

Другата му задача ще бъде да подготви варианти основаващи се на директивата за евровинетките, които да бъдат предложени на министър Мутафчиев и румънския му колега Людовик Орбан. От ЕНП смятат, че трябва да се премахнат напълно таксите за преминаване на моста за леките автомобили и моторите, а да остане налога за камионите и тежките товарни превозни средства.

 

При посещението си в Две могили транспортният министър Петър Мутафчиев съобщи, че експерти от двете страни работят по няколко варианта за намаляване на таксата след нова година. Според Младенов обаче, само намаляването не е приемливо, а те трябва да бъдат премахнати напълно за лекотоварните коли.