/ netinfo
Все по-ясно се усеща присъствието на фирмите от Русе и региона в средното образование както при неговото планиране, така и при осигуряването на възможности за провеждане на ученически практики. Това стана ясно на проведеното днес в Областна администрация Русе заседание на Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие, което беше водено от заместник областния управител г-н Валентин Колев, който е неин председател.

Експерти в туризма си дадоха среща в Русе

Фокусът на срещата беше поставен върху обсъждането и съгласуването на обобщеното предложение за държавен план-прием за учебната 2019/2020 година в VIII клас в неспециализираните профилирани и професионални гимназии, средните и обединените училища в област Русе.

По време на заседанието стана ясно, че приемът за Русе се предвижда да се осъществи в 58 паралелки, от които 23 за профилирано обучение и 35 за професионално, а за областта съответно ще бъдат 28 и 43. Съществен интерес предизвика и това, че за първи път в предложението за държавен план-прием са включени нови професии и специалности, като полиграфия, която ще се преподава в ПГДВА „Йосиф Вондрак“, като тя е защитена и ще се предлага в дуална система на обучение.

Община Русе спечели конкурса „Най-зелена община“ с интерактивната платформа „Върнете ме в природата“

Нови са и промишлена естетика и дизайн, която е с очакван недостиг и защитената металообработващи машини. Прием и по двете специалности ще бъде осъществяван в ПГПТ „Атанас. Ц. Буров“. За първи път учениците след 7-ми клас ще могат да се обучават и по икономическа информатика в ПГИУ „Елиас Канети“.

Видно е, че част от специалностите, които са защитени или такива с неочакван недостиг се предлагат в дуална форма на обучение, като на практика по този начин на учениците се осигурява достъп до реална работна среда.

Приеха бюджета на Община Русе за 2019 г.

Общият брой на защитените специалности и на тези с очакван недостиг е 20, като в защитени специалности се очаква да се обучават общо 208 ученици в 8 паралелки, а в специалности с очакван недостиг 234 ученици в 9 паралелки. Дуалното обучение ще бъде приложимо към общо 12 специалности на територията на областта.

Промяна се прави и при приема в 5-ти клас, като вместо досегашната 1 паралелка в МГ „Баба Тонка“ учениците след 4-ти клас, чиито очакван брой е 52-ма, ще могат да кандидатстват вече в 2 паралелки. В края на заседанието г-н Колев заяви, че предложеният план-прием е в резултат на проведения диалог между всички страни и в него са отчетени изискванията на закона за защитени специалности, такива с очакван недостиг и специалности в дуална форма на обучение.