В Русе отвори врати синя стая
В Русе отвори врати синя стая / DarikNews

Специализирано помещение за подготовка за изслушване и разпит на деца, жертви и/или свидетели на насилие беше официално открито в Комплекса за социални услуги за деца и семейства в Русе.

Разкриването на т.нар. „синя стая“ се реализира съгласно сключено Споразумение между Община Русе и Институт по социални дейности и практики /ИСДП/, с финансовата подкрепа на Фондация ОУК, Швейцария, по проект „Чуй детето” II.

За първи път в България, ИСДП мултиплицира опита на Великобритания в обособяването на специализирани помещения за щадящ разпит на деца - жертва на насилие и обяви финансовата си подкрепа за общините, които докажат подходяща материална база, квалифициран доставчик на социални услуги за деца и добра междуинституционална подкрепа.

След откриването на специализираното помещение, в КСУДС се проведе Кръгла маса на тема „Иновативен подход при изслушване на деца - жертва/свидетели на насилие”. Във връзка с практическия опит в специализираното изслушване, във форума се включиха съдия Марияна Шотева /Районен съд – Пазарджик/, която представи проект за стандарти за разпит на малолетни и непълнолетни лица и Надя Стойкова от ИСДП с презентация за участие на деца в правни процедури.