Творби на Арнолдо Дзоки събрани в изложба за Деня на независимостта
Творби на Арнолдо Дзоки събрани в изложба за Деня на независимостта / снимка:Община Русе

Русе ще посрещне Деня на Независимостта с изложба, представяща творби на автора на Паметника на Свободата – Арналдо Дзоки. На 22 септември, от 10:30ч., във фоайето на Доходно здание ще бъде открита документалната фотоекспозиция „Италианският скулптор Арналдо Дзоки и българското Освобождение“. Тя е организирана от Софийския университет, реализирана и финансирана в рамките на Университетски комплекс по хуманитаристика "Алма Матер" по Програма „Диалози на паметта", със съдействието на Община Русе.

Експозицията съдържа 11 постера, показващи творби на италианския скулптор. Фотосите са направени по време на снимките на филма „Дивният флорентинец" през 2006 година. Фотографиите са от България и Италия. Автори на изложбата са преподавателят от СУ „Св. Климент Охридски“ гл.ас.д-р Радослав Спасов и режисьорът Пенка Шопова.

Документалната фотоизложба е била представена на Третия международен конгрес по българистика, организиран от Софийския университет. Експозицията ще може да бъде разгледана от русенци и гостите на града до 27 септември.

Събитието се реализира в подкрепа на кандидатурата на Русе за Европейска столица на културата през 2019 година.