Топлофикация ще оползотворява русенски отпадъци
Топлофикация ще оползотворява русенски отпадъци / DarikNews

Областният управител Стефко Бурджиев взе участие в провелото се пето заседание на общото събрание на Регионалното сдружение за управление на отпадъците за регион Русе. На срещата присъстваха още кметовете на Общините Русе, Тутракан и  Иваново - Пламен Стоилов, Димитър Стефанов и Георги Големанов и началникът на отдел „Екология” към общината Виолета Василева. 

Членовете на събранието бяха запознати с етапите на изготвяне на инвестиционен проект за инсталация за предварително третиране на битови отпадъци преди депонирането им на територията на Регионално депо Русе.  Проектът за съоръжение за предварително третиране на битови отпадъци като част от регионалната система за управление на битовите отпадъци е изискване на Националната програма за управление на дейностите по отпадъците 2009-2013 г. (актуализирана през септември 2010 г.).

В началото на 2012 г. е проведена обществена поръчка за изготвянето на проект с предмет „Консултантска услуга за подготовка и управление на инвестиционен проект за изграждане и експлоатация на инсталация за сортиране на отпадъци за Община Русе”, в резултат на която Община Русе сключва договор с консултанта, класиран на първо място - „Енвайранментал проджект мениджмънт” АД”. 

Единодушно бе взето решение да се търси сътрудничество с „Топлофикация – Русе“ ЕАД за оползотворяване на висококалоричната фракция (изгаряне на отпадъци с използване на енергията), отделена от инсталацията за предварително третиране на битови отпадъци на територията на регион Русе. Бурджиев коментира, че ще е необходимо преустройстово на котела за изгаряне, но „Топлофикация – Русе“ ЕАД може да бъде контрагент и на други регионални системи за управление на отпадъците. При съвместното изгаряне на отпадъци с оползотворяване на енергията процедурата по получаване на разрешителни по реда на Закона за опазване на околната среда би отнела минимум една година, мониторинга на компонентите на околната среда е доста сериозен, а и изгарянето на отпадъци изисква допълнително преустройство на съществуващите мощности на дружеството, допълни Бурджиев.

Мнението на кметовете на Иваново и Тутракан -  Миланов и  Стефанов – е, че трябва да се предприемат бързи действия в посока изграждане на инсталацията, поради значителните отчисления, които всяка от общините ще заплаща чрез приходите от таксата за битови отпадъци.

В резултат на провелата се среща петото общо събрание реши да възложи на кмета на община Русе преговори с фирмата, изготвила прединвестиционните проучвания, след което да излезе с решение на въпросите, свързани с изгарянето на висококалоричната фракция, оползотворяване на биоразградимата фракция и типа на инсталацията, която ще се ползва.