Съдът отряза мераците на ДПС и губернатора срещу Арменския геноцид
Съдът отряза мераците на ДПС и губернатора срещу Арменския геноцид / netinfo
Русенският административен съд остави без разглеждане жалбите срещу декларацията за признаване и осъждане на геноцида над арменците. Те бяха внесени от областния управител Мария Димова и общински съветници от ДПС. Съдът прекрати и образуваните по този повод дела.

В мотивите си съдът посочва, че „решението не подлежи на оспорване, тъй като не носи белезите на административен акт”. В документа се казва още, че взетото решение на Общинския съвет има декларативен характер и не предизвиква правни последици.

На 17 април Общинският съвет на Русе прие декларация за признаване и осъждане на геноцида, извършен от Османската империя и младотурското правителство срещу арменците през 1915-1918 години и обяви 24-ти април за ден за възпоменание на жертвите на арменския геноцид. Съветът задължи кмета на града да организира честванията на деня.

По време на дебатите по темата в залата присъстваха представители на арменската общност от цялата страна.Тримата представители на ДПС обявиха, че са против приемането на подобен документ, тъй като това не е правомощията на местната власт.

Арменският геноцид е термин, с който се отбелязва насилствената масова депортация и убийства на над 1,5 млн. арменци от турските власти в периода 1915 и 1923 година в Османската империя.