Солени глоби за пиратки в училища и дискотеки
Солени глоби за пиратки в училища и дискотеки / netinfo

През този месец ще се засили контролът от полицията и пожарната върху търговията и употребата на пиротехнически изделия, алкохол, наркотици и други общоопасни средства. Строги санкции ще се налагат на хората, които съхраняват, търгуват или употребяват оръжие и пиротехнически изделия в нарушение на Закона за контрол над взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите.

Законът изрично забранява хвърлянето и възпламеняването на бомбички, пиратки и други гърмящи пожароопасни изделия на обществени места – училища, църкви, базари, дискотеки, заведения за хранене и увеселителни заведения, обществен транспорт, включително и в новогодишната нощ.

Санкциите предвидени според закона са сериозни– глоби от 500 до 2000 лв или имуществена санкция в размер от 1000 до 5000 лева, ако лицата извършили нарушенията не подлежат и на по-тежко наказание. Съгласно заповед на кмета на Община Русе, във връзка с опазването на реда и сигурността по време на Коледните и Новогодишни празници в общината също са въведени забрани и санкции в по-малък размер.