Силен дъжд е наводнил Цар Калоян, микроязовирите били изрядни
Силен дъжд е наводнил Цар Калоян, микроязовирите били изрядни / netinfo
Силният дъжд, а не скъсаните стени на микроязовирите е причината за наводнението в Цар Калоян. Това твърди министърът на екологията Джевдет Чакъров.

Проверка на мястото на бедствието от експерти на Басейнова дирекция – Плевен е констатирала, че са спазени предписанията за почистване на коритото на Хлебаровска река, но вълната е била изключително висока. При проверка през април е установено, че и трите микроязовира в района са били в добро техническо и експлоатационно състояние.

Според експертите водосборът около град Цар Калоян е 100 квадратни километра, там няма гори, а основно ниви и ливади, които няма как да задържат прииждащата вода.

По данни на НИМХ за по-малко от денонощие в периода от понеделник до 8 часа вчера в Цар Калоян са паднали 291 литра на квадратен метър, което количество е равно на средната полугодишна норма валежи за цялата страна.

На заседание на МС министър Чакъров ще предложи да се направи пълна проверка на язовирите в страната и тези, при които са констатирани нарушения могат да бъдат и разрушени. Ще се прецени и необходимостта от изграждане на нови язовири.