/ Дарик Русе, Искра Георгиева
Учениците от
98623
Учениците от
  • Учениците от
В три училища ще бъдат разпределени учениците от гимназия „Христо Ботев“ през новата учебна година, съобщи началникът на Регионалното управление по образование в Русе Росица Георгиева. Това се налага, заради мащабния ремонт, който започна в училището по програма „Региони в растеж“. „Направен е сериозен оглед и подбор на учебните заведения, които могат да приемат децата, като е взето под внимание те да са в централната част на града, да имат капацитет и условия“, обясни Георгиева.

Решено е, че най-малките ученици, от първи и втори клас, ще бъдат на занятия в съседната на „Хр. Ботев“ Професионална гимназия по промишлени технологии, на ул. „Цар Калоян“. Трети и четвърти клас ще ходят на занятия в училище „Братя Миладинови“, а младежите от 5 до 12 клас са разпределени в Английската гимназия.

Дискутираха включването в образователната система на децата в задължителна предучилищна и училищна възраст

Имало е вариант деца да приеме и Гимназията по механотехника, но там също очакват одобрение за ремонт и не би било удачно по средата на годината отново да се търси сграда за учениците. „Знаем, че притесненията на родителите са големи и че това ще е неудобство за тях, но няма друг вариант, търсили сме най-доброто“, каза още Георгиева.

Думите й потвърди началникът на общинския отдел „Образование“ Сашо Щерев, който коментира, че няма как учениците да учат в сградата на „Христо Ботев“, докато трае ремонта, защото е сложен и мащабен, такъв не е правен кажи-речи от строежа на сградата.

Най-вероятно възпитаниците на най-старата русенска гимназия ще учат в трите школа до края на предстоящата учебна година. Все пак има надежди, че ремонтът може да приключи и по-рано.

Чуйте повече в прикачения файл.