/ iStock/Getty Images
Експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Русе проверяват сигнали за миризма на бакелит в ранните часове на деня. Това съобщават от РИОСВ в крайдунавския град.

Оттам информират, че извънредна проверка е извършена на завода за автомобилни части "Монтюпе", намиращ се в Източната промишлена зона.

Експертите са извършили обход на производствената площадка на дружеството. Установили са, че работят три от седемте карусела. Проверени са и покривните площи. Не е установено нарушаване на целостта на приложените принудителни мерки (пломби) на жалузите в "Хале 1" и покривните вентилационни клапи в "Хале 3". На място е проверено и прилагането на инструкцията за контролирано отваряне на вратите в производственото хале.

От оператора е изискана документация, свързана със смяната на активния въглен към пречиствателните съоръжения на каруселите. От екоинспекцията информират, че извънредната проверка на "Монтюпе" продължава.

От местната управа в Русе съобщиха, че кметът Пенчо Милков свиква този следобед спешно заседание за създаване на Общински кризисен щаб по въпросите за въздуха в града. На него ще бъдат взети мерки, които ще се предприемат във връзка с чистотата на въздуха на територията на общината.