Природозащитници с артистична акция срещу проучването за шистов газ
Природозащитници с артистична акция срещу проучването за шистов газ / netinfo

 

Русенска гражданска група организира във Фейсбук акция срещу проучването и добива на шистов газ в България. Тя ще се проведе от 17,30 до 19,30 часа на площада пред Съда. Акцията ще бъде акт на солидарност с протестите на румънците, но и в защита и на собствената ни вода, земя, здраве и живот. На 4-ти април над 20 румънски града излязоха на протест срещу проучването и добива на шистов газ на територията на северната ни съседка.

Ето какво публикуват русенци в групата във Фейсбук” : „Смятаме, че сондирането за шистов газ в близост до северната ни граница представлява реална заплаха за чистотата на водата в трансграничния водоносен хоризонт, общ и за двете страни, от който черпят вода и Крайдунавска България, Добруджа, Лудогорието, Северното ни Черноморие. Румънското правителство вече е издало разрешения за проучвания на американската компания "Шеврон".

Нека припомним, че същата компания беше получила разрешение и от последното ни правителство за сондажи в Добруджа, но след последвали протести за забрана на фракинга у нас, 41-то Народно събрание наложи безсрочна забрана върху хидрофракинга на територията на България. Добивът на шистов газ чрез хидрофракинг - и при самия хидроразрив на шистовите скали, и при инжектирането обратно в земята на отработените води, - доказано предизвиква земетресения.”