Препогребват кости намерени при разкопки в Червен
Препогребват кости намерени при разкопки в Червен / netinfo

На 8 август, от 11:00 часа в Средновековен град Червен ще се извърши препогребване на костите, открити по време на тазгодишните археологически проучвания на обекта. Костите на Червенските граждани ще бъдат препогребани с християнски ритуал, съобщиха от Историческия музей.

Човешките останки бяха открити на 23 юли от английски студенти, които провеждат в продължение на месец археологически разкопки в Червен. Тази година те пристигнаха по европейската програма Леонардо Да Винчи. Под ръководството на археолога Стоян Йорданов младежите проучват район около малка църква от 13-14 в., която беше разкрита миналата година.

Това място е некропол, където вече са открити много кости. Английските студенти са намерили също бронзов пръстен, керамичен съд от 13 век, използван за готвене, тежести за мрежа, което показва, че на Червен е имало рибари, основа за вретено, три железни ножа.

По време на разкопките те се натъкнали и човешки останки, като вече са определили, че един от скелетите е на мъж на възраст около 25-30 г., открит е и череп на 2-3-годишно дете, което е погребано с медна диадема. Това сочи, че вероятно е било част от висшето общество. Работата на младежите продължава до средата на август.