Протест за чист въздух в Русе
Протест за чист въздух в Русе / netinfo
Русенци излязоха на пореден протест за чист въздух. Трийсетина души се събраха тази сутрин пред сградата на Община Русе с искане отговорните институции да установят и накажат виновните предприятия и фирми, които замърсяват въздуха в града. По думите на хората, тази сутрин, около 03:00 часа, отново са се усещали лоши миризми в определени квартали на Русе.
Миналата седмица кметът Пламен Стоилов разпореди на РИОСВ да направи проверка на всички потенциални замърсители, след множество сигнали на граждани, постъпили на 10 август ,петък  след 20.30 ч. и в ранните часове в съботния ден за миризма на мърша, фекалии, риба и изгоряла пластмаса от кварталите „Родина“, „Здравец-Север“, „Възраждане“ и широк център.
При обходите, експертите на РИОСВ  са констатирани много места превърнати в своеобразни „сметища”, особено в местността „Пухлево дере“.  Пак там са устновени значителни количества изхвърлени излезли от употреба автомобилни гуми, брони на автомобили и части от тях, пластмасови отпадъци  „подготвени“ за изгаряне, както и пресни огнища от нерегламентираното им третиране.

Изтичане на разтопен и излезнал от „басейна” гудрон е констатиран в местността „Калнъ дере“.
Заради множеството констатирани замърсени терени в регулацията на града, на кмета на община Русе ще бъдат дадени предписания за почистването им, както и осигуряването на строг контрол по „обичайните“ места за горене на отпадъци. Областната дирекция по безопасност на храните ще бъде сезирана за контрол по третиране на страничните животински продукти, генерирани от селското стопанство, хранително-вкусовата промишленост и търговията.

Днешният протест бе организиран в социалните мрежи, а като причина за ранния час, бе посочено, че по този начин гражданите са могли да изразят негодуванията си за трийсетина минути преди да отидат на работа. Според много хора обаче, именно ранният час предполага факта, че много малко хора биха могли да отидат на протеста.

Събралите се хора започнаха и събирането на подписи за провеждането на референдум за чиста и здравословна околна среда в Русе. Подписи ще се събират през следващите три дни пред общината, а в събота и неделя организаторите ще обикалят в Парка на младежта. Какви ще бъдат конкретните въпроси ще стане ясно, когато се съберат необходимите

Протест за чист въздух
netinfo