Откриват синя стая  в Русе
Откриват синя стая в Русе / DarikNews

Специализирано помещение за подготовка за изслушване и разпит на деца, жертви и/или свидетели на насилие ще бъде открито в Комплекса за социални услуги за деца и семейства  в Русе. Разкриването на „синята стая“ се реализира съгласно сключено Споразумение между Община Русе и Институт по социални дейности и практики /ИСДП/, с финансовата подкрепа на Фондация ОУК, Швейцария, по проект „Чуй детето” II.

За първи път в България, ИСДП мултиплицира опита на Великобритания в обособяването на специализирани помещения за щадящ разпит на деца - жертва на насилие и обяви финансовата си подкрепа за общините, които докажат подходяща материална база, квалифициран доставчик на социални услуги за деца и добра междуинституционална подкрепа. Община Русе е една от двете общини, одобрени за включване в проект „Чуй детето”. Тя осигурява обзавеждането в специализираната стая със собствени средства.

Веднага след официалното откриване от 11 часа на 18 юни в комплекса ще започне кръгла маса на тема „Иновативен подход при изслушване на деца - жертва/свидетели на насилие”.