/ / iStock/Getty Images
С водосвет бе открито новото отделение за диализно лечение в Университетска болница „Канев“ в Русе.
 
Разширението и ремонта бяха извършени изцяло със средства, дарени от Благотворителна фондация „Игнат Канев“ в размер на 500 000 лева. Министерството на финансите пък осигури 600 000 лева за цялостно подновяване на апаратурата и оборудването в отделението. Освен Игнат Канев, на официалното откриване присъстваха и здравният министър Кирил Ананиев.
 
Отделение „Диализно лечение“ в Университетска болница „Канев“ е единственото отделение с III-то ниво на компетентност в област Русе. В него се извършват дейности по хемодиализно лечение на болни с остра бъбречна и хронична бъбречна недостатъчност от Русе, областта, съседни области и чуждестранни пациенти. Към момента отделението обслужва 143 пациенти на 24 диализни поста.
 
През 2018 г. беше изготвен проект за разширяване и модернизиране на отделението по хемодиализа, за да се създадат съвременни условия за извършване на диализните процедури на нуждадещите се пациенти, както и да се подобрят условията на работа на персонала.
 
Същата година бе осъществен и първи етап на този проект, като отделението по трансфузионна хематология бе преместено в нов дом. В началото на тази година започна ремонта и преустройството на освободените помещения, вече, като част от отделение Диализно лечение. Бяха обособени зали, в които са разположени 24 диализни поста, помещение за диализни процедури на пациенти с Хепатит С и В.
 
Цялостното разширение и ремонта са финансирани от Благотворителна фондация „Игнат Канев“. Стойността на проекта възлезе на 500 000 лева.
 
Паралелно с това беше извършено и цялостно подновяване на апаратурата и оборудването в отделението. Финансовият ресурс за това бе осигурен от Министерството на здравеопзването - 600 000 лева. Бяха закупени 22 апарата за хемодиализа, една водоочистваща система, 8 електрически хемодиализни стола и 16 електрически легла. Бяха закупени и два хемодиализни апарата от дарители, представители на местния бизнес.
 
Това е четвъртото дарение от името на Благотворителна фондация „Игнат Канев“ в полза на лечебното заведение. През септември 2016 г. бе изградена и открита детска площадка в двора на болницата. През септември 2017 г. бе открито и новото отделение Педиатрия, с два сектора - сектор „Ана-Мария Канев“ и сектор „Кристина Мария Канев“. Отново през септември 2018 г. бе открито и новото отделение по Трансфузионна хематология. До момента средствата, дарени от Благотворителна фондация „Игнат Канев“ за Университетска болница „Канев“, общо възлизат на близо 2 млн. лева.
БГНЕС