/ iStock/Getty Images
Пет са новите случаи на заразата в областта, почина жена от Дом „Възраждане“
По данни на Регионалната здравна инспекция, за последното денонощие на територията на област Русе са регистрирани пет нови случая на коронавирус.

Огнище на коронавирус в детска градина в Русенско, 26 деца са под карантина

Става дума за четири жени и един мъж на възраст между 42 и 59 години, както и за 16-годишно момиче. Четири от новите случаи са от Сливо поле, като при три от тях е установена епидемична връзка.

Две учителки и още една жена от персонала на детска градина „Мечо Пух“ са с положителни PCR тестове за COVID-19. И трите жени са безсимптомни, като още от предния ден са оставени под домашна изолация.

Става дума за две учителки на 59-годишна възраст, както и за още една жена от персонала на 49 години. Така, общият брой на заразените с коронавирус от персонала на детска градина „Мечо пух“ в Сливо поле стана девет души от деветнайсетте, които са били на работа и съответно изследвани с PCR тест. Двама от деветимата с положителен PCR тест са хоспитализирани.

69 души от дом "Възраждане" в Русе са излекувани от коронавируса

Това са 41-годишната хигиенистка, която на практика е първият случай от детската градина, както и 61-годишна учителка
. Те са приети съответно в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания  „Д-р Димитър Граматиков - Русе“, както и в Университетска болница „Медика Русе“.  Останалите седем души са под домашна изолация.

Продължава епидемиологичното проучване от страна на Регионалната здравна инспекция, като същевременно детската градина остава затворена. Съгласно заповед на директора на РЗИ е била извършена и основна дезинфекция на всички помещения в заведението.

Всички 26 деца, които са били контактни, са поставени под домашна карантина. Областният оперативен щаб е в постоянен контакт с всички институции на местно, регионално и национално ниво и непрекъснато следи ситуацията с разпространението на коронавирусната инфекция в областта.

Другият заболял от Сливо поле е мъж на 42 години. Той е хоспитализиран в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания  „Д-р Димитър Граматиков - Русе“.

От Русе, с положителен PCR тест е 16-годишно момиче. Тя е в добро общо състояние, без сериозни оплаквания и е оставена под домашна карантина. Общият брой на диагностицираните с COVID-19 в областта достигна 330 души, като активните случаи са 59. От тях 20 са на болнично лечение, а 39 са под домашна изолация.

От активните случаи 42% са мъжете, а жените са 58%, което като бройка е съответно 25 и 34. Подобно е и разпределението при всички заболели от началото на пандемията. 197 са жените, а мъжете са 132, което в проценти е респективно 60% и 40%.

Втори пореден ден без нови случаи на COVID-19 в област Русе

За изминалите 24 часа има и шестима нови излекувани пациенти, сред които и трима обитателите на дома за стари хора „Възраждане“. От началото на пандемията, излекуваните от COVID-19 в Русенско са вече 254.

Същевременно през вчерашния ден е починала жена на 84-годишна възраст от дома за стари хора „Възраждане“. Тя е била с положителен PCR тест и съответно е била хоспитализирана в инфекциозното отделение на Университетска болница „Канев“.

Също така трябва да се отбележи, че жената е била с придружаващи заболявания, сред които и сърдечно-съдово. Така смъртните случаи на хора с COVID-19 от област Русе станаха 16, като девет от тях са от дома за стари хора.

Има трима нови излекуван пациенти от коронавирусна инфекция. Става дума за две жени на 77 и 86 години, както и за 70-годишен мъж. И тримата са били безсимптомни и съответно настанени в общинска вила „Липник“, намираща се в село Николово. Така, излекуваните от коронавирусна инфекция в дома станаха 83, като 74 са обитатели, а останалите девет души са от персонала, работещ там.

В русенския дом за стари хора „Възраждане“ епидемичната обстановка остава сложна

Припомняме, че общият брой на диагностицираните с COVID-19 в социалното заведение остава 96, като от тях 86 са обитатели, а останалите 10 души са от персонала. 15 от излекуваните обитатели са настанени в Кризисен център „Каритас“, а 48 са на 4-тия етаж на социалното заведение.

Други девет обитатели се намират в домашен отпуск, един човек е хоспитализиран в клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Канев“, а също така има и един напуснал социалната институция. Двама други обитатели са на болнично лечение, а под домашна карантина остава 79-годишен мъж.

Що се касае до персонала на социалната институция, то девет души от заразените десет са излекувани. Под домашна изолация остава единствено една от санитарките, работеща там.