/ Русенски университет
На тържествено откриване на новата учебна година се събраха в Русенския университет депутати, представители на местната власт, на духовенството и на Руското консулство в Русе. Най-многобройни, разбира се, бяха представителите на академичната общност - ректорското ръководство, деканите на факултети, преподаватели и студенти.

Русенският университет започва академичната година с изключително висока акредитационна оценка

Тази година Русенският университет привлече над 1700 студенти, към които специално се обърнаха в своите приветствия всички официални гости. Пръв отправи поздравление към присъстващите ректорът на университета, чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев, ДХК, който увери първокурсниците, че ще имат възможност да реализират идеите си и да развиват талантите си в една модерно оборудвана учебна среда. Кметът на Община Русе, г-н Пламен Стоилов заяви, че „Елитен университет означава елитен град и успехите на Русе се дължат до голяма степен на Русенския университет“.

Той призова новите студенти да си поставят високи цели и да бъдат амбициозни в подготовката си, защото те са бъдещето на нашия град. „Бъдете новите лидери на Русе и България!“, завърши словото си г-н Стоилов. Към този призив се присъедини и г-н Валентин Колев - зам.-областен управител на Русенския регион.

Той поздрави първокурсниците с избора им да учат в елитното висше училище, което има богати традиции и висококвалифицирани преподаватели. Митрополит Наум говори за просветителската мисия на университета, който е образователен център не само за Русе, но и за Северна България.

Той припомни, че между Русенската Света Митрополия и Русенското висше училище има сключено споразумение за сътрудничество и двете институции работят по съвместни проекти с участието на студенти и преподаватели. Заместник ректорът по учебната работа, проф. Кангалов огласи научните успехи на преподавателския състав.

През изминалата учебна година той се е обогатил с 21 доктори, 13 доценти, трима професори и един доктор на науките. Това, заяви проф. Кангалов, е гаранция за качеството на образованието, към което се стремят нашите студенти и което изискват бизнесът, държавата и цялото ни общество. С приветствие към първокурсниците се обърна председателят на Студентския съвет, Станимир Бояджиев.

Русенски студенти участваха в ХVI-я на Летен университет

Той ги предупреди, че няма да им е леко по пътя към високите знания, но заяви, че заедно и активно ще се опитат да променят средата, в която учат и живеят. „Търсете себе си, учете, слушайте сърцето си, бъдете критични“, апелира към новото попълнение от студенти г-н Бояджиев.

След неговия апел и информация за продължение на официалното откриване по факултети, талисманът на Русенския университет Румен плисна менче с вода и здравец за успехи и постижения през новата учебна година.