Над 150 ученици рецитираха възрожденска поезия в Русе
Над 150 ученици рецитираха възрожденска поезия в Русе / DarikNews

Над 150 ученици участваха в дванадесетото издание на конкурс-рецитала „За да я има България”. Началото беше дадено с изпълненията на възрожденска музика от хор „Свети Георги Победоносец”, след което директорът на Общинския младежки дом Красимира Николаева приветства участниците.

Конкурсът за индивидуални изпълнители на произведения от български автори е посветен на националния празник 3-и март. Целта е да се съхрани и популяризира българската поезия и българското национално самочувствие в младите хора, да се стимулира интереса на все повече младежи към българските автори.

Желаещите да изявят своите умение в художественото слово бяха разделени в три възрастови групи. Най-многобройни бяха учениците от 1-4 клас – 90 деца. В две направления: възрожденска поезия и български автори.

Жури с председател Косю Станев и членове Мина Маринова и Христина Георгиева, оценяваха изпълненията на участниците. Участие взеха ученици от 19 училища от град Русе, ОУ „Отец Паисий”, град Мартен, ОУ „Христо Смирненски” от квартал Долапите, ОУ „Св. св. Кирил и Методий” от с. Семерджиево и ОУ „Св. св. Кирил и Методий” от Полско Косово, също така и участници от театрални школи.

Водещи на конкурса бяха участниците от Театър-школа „Артистисимо” – Радинела Тотева, Мартин Илиев, София Николова и Серджо Авакян. Всички участници получиха диплом за представянето си. В понеделник, 29 февруари, ще бъдат публикувани резултатите от конкурса на страницата на Младежки дом http://yc-ruse.org/bg/ и на страницата на Младежки дом във Фейсбук.