Над 1000 танцьори се надиграваха в Русчуклийска среща
Над 1000 танцьори се надиграваха в Русчуклийска среща / Дарик Русе, архив

Над 1000 танцьори от 41 клуба от цялата страна се включиха във Втория национален фестивал на школи и клубове за любители, изучаващи български народни танци „Русчуклийска среща“.Събитието беше организирано от  школата за народни танци „Играорци - Русе“, със съдействието на Община Русе.  В продължилата близо 9 часа надпревара в зала Дунав, участниците изпълниха по две автентични хора и се конкурираха в две категории с отделен награден фонд, според броя на групата - до 39 участника и над 40 участника.

Уменията на танцьорите бяха оценявани от компетентно жури с председател доц.д-р Антон Андонов – ръководител катедра „Българска народна хореография“ в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив и членове Петьо Кръстев – композитор и гл.худ.ръководител на ансамбъл „Пирин“ и Румян Занев – хореограф и гл.худ.ръководител на Професионален Капански ансамбъл – Разград.

Наред с предвидените от организаторите награди, участниците се надиграваха и за три кристални плакета на Община Русе. Призовете грабнаха клуб "Веселяци"-гр. Свиленград, клуб "Коеви", гр. Варна и клуб "Шарена гайда", гр.Варна. Те бяха връчени на ръководителите на клубовете от зам.-кмета Свилен Иванов.