Младежи изучават тайните на археологията и историческото наследство
Младежи изучават тайните на археологията и историческото наследство / снимка:Русенски музей

С прожекция на документалния филм на историческия музей „Невидяното Поломие“ започна второто занятие на професионално ателие „Културно-историческо наследство и археология“ към Лятна детска академия 2012 на фондация „Бистра и Галина“.

Програмата му тази година включва посещение на обектите на музея, прожекция на филми, провеждане на закрит урок за млади археолози, много интерактивни игри. Участниците ще имат възможността да се запознаят отблизо с работата на музейните специалисти от отделите „Археология“, „Етнография“, „Природа“, „История на България XV-XIX век“.

Занятието днес продължава с посещение на Къщата на Калиопа, където етноложката Десислава Тихолова ще запознае младежите със знаците на градската култура в миналото.

В първия ден от ателието учениците участваха в игри за запознаване, разгледаха археологическите експозиции „Ловци на мамути и земеделци“, „Сексагинта Приста и Ятрус“, работиха в екип по време на образователната игра с три предмета от часовете по Русезнание.

В продължение на две седмици участниците ще научат повече за културно-историческото наследство на родния си край, ще преоткрият едно ново място за срещи и създаване на спомени.