/ iStock/Getty Images
Със звезден старт ще започне тазгодишното, 63-то издание на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“, организиран от Община Русе под патронажа на Министерството на културата.

Подробната програма на фестивала, в т.ч. и съпътстващите събития, бе представена от зам.-кмета Енчо Енчев, основния организатор и член на програмния съвет Ива Чавдарова и директора на НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ Мария Дуканова, съобщиха от Общината.

На 15 март на фестивалната сцена за първи път в Русе световнопризнатото българско сопрано, възпитаник на НУИ “Проф. Веселин Стоянов” - Красимира Стоянова, ще участва в изпълнението на една от най-великите музикални творби на всички времена - прочутият „Реквием“ от Джузепе Верди.

Община Русе с близо 37 млн. лв. за подмяна на стари уреди за отопление с нови

Рамо до рамо с нея ще застанат и младите и изключително даровити български оперни певци със завидна за възрастта им международна кариера Деян Вачков (бас), Милен Божков (тенор) и Виолета Радомирска (мецосопран). В мащабната продукция се включва и единственият по рода си на Балканския полуостров Фестивален оркестър, създаден преди 14 години. Той събира настоящи и бивши възпитаници на

Музикалното училище в Русе, а тази година специално за фестивала в града ще пристигнат инструменталисти, градящи кариери в Германия, Испания, Сингапур, Египет, Великобритания, САЩ, Австрия, Колумбия и Оман.

Над 80 музиканти и 60 хористи от Фестивалния хор, включващ смесения хор на Русенската опера, участници от Хор „Дунавски звуци“ и солисти на Русенската опера, подготвени от Стелияна Димитрова-Хернани, ще събере първият концерт от фестивала, дирижиран от родения в Русе голям български композитор и диригент Емил Табаков.

„Този концерт е една сбъдната 10-годишна мечта“, отбелязват организаторите. Едно от най-големите събития в тазгодишното издание е премиерата на балета в 2 действия „Калиопа“, чиято музика е дело на маестро Табаков, а либретото - на Александър Малчев, също роден в Русе.

След като през 2023 г. зрителите се насладиха на музиката, тази пролет за първи път балетът на Държавна опера-Русе ще изпълни тази хореографска творба, дело на големия руски балетмайстор Константин Уралски.

Фестивалът ще предложи още много музикални изненади както за почитателите на класиката, така и за любителите на джаза и съвременната музика. Своя дебют в България ще направят изключително атрактивният квартет „Trombone Attraction“ от Виена, френско-белгийският струнен квартет “Danel“ с изцяло класическа програма, както и трио “Abstrakt” от Германия, които ще изпълнят премиерно и композиции на Божидар Спасов по случай 75-годишината от рождението му.

Още една премиера на български композитор ще предложи фестивалът на 21 март - Вторият клавирен квинтет на В. Казанджиев, в изпълнение на един от най-добрите български струнни квартети „Фрош“ и талантливата пианистка Гергана Несторова.

Джазмените Веселин Веселинов Еко и Милен Кокушаров са подготвили вълнуваща джаз вечер за феновете, а Албена Данаилова (цигулка), Надежда Влаева (пиано) и Александър Сомов (чело) ще покажат класа в едно рядкосрещано музикално сътрудничество с изпълнения на Пиацола, Буланже и Равел.

Саксофонният квартет Signum се завръща на фестивалната сцена, за да представи своя нов албум Chameleon, в който продължават реабилитацията на саксофона на класическата музикална сцена.

Звездни гала-вечери очакват гостите на фестивала, избрали да се насладят на Любовните дуети на русенския цигулар Светлин Русев и прочутата корейска пианистка Йоръм Сон, които ще имат и втора съвместна изява заедно с Красимира Стоянова на 18 март.

Симфоничният оркестър на БНР и маестро Георги Димитров ще изпълнят творби на Шостакович, Прокофиев и Хачатурян със солист изгряващият Емануил Иванов, който подготвя и самостоятелен рецитал като част от фестивалната програма.

Камерният ансамбъл „Софийски солисти“ с диригент Константин Добройков ще си партнира със звездните Минчо и Николай Минчеви, а по случай 30- годишнината от основаването си изключително професионална програма е подготвил и русенският хор „Проф. В. Арнаудов“ с диригент Свилен Димитров.

По традиция фестивалът дава възможност за изява и на най-младите таланти - победителите в Международния музикален конкурс за класическо пеене, клавирна и камерна музика“Франц Шуберт“, чието последно издание бе изключително силно.

63-ото издание на МФ „Мартенски музикални дни“ завършва с участието на нашумелия грузински пианист Гиорги Гигашвили, като солист на Русенската филхармония под диригентстовото на Димитър Косев.

Партньори са Държавна опера-Русе, НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, Русенската художествена галерия, ОП „Русе Арт“, РИМ-Русе, РБ „Л. Каравелов“, Радио Русе. Билети за концертите от програмата на фестивала могат да се закупят на касата на Държавна опера-Русе и през онлайн платформата Eventim.
 
За повече информация: https://marchmusicdays.bg/bg и www.facebook.com/marchmusicdays/ 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня