/ netinfo
М. Славчев: Не може да става дума за умишлен палеж на сметището
99554
М. Славчев: Не може да става дума за умишлен палеж на сметището
  • М. Славчев: Не може да става дума за умишлен палеж на сметището
Продължава тлеенето след пожара на русенското сметище. Огънят е под повърхността. „В момента се извършва  запръстяване на сметището за да се ограничи достъпа на кислород. Все още има някои горящи огнища в единия край на ската, защото достъпа е труден, денивелицията е 20 метра.

РИОСВ: Завишени нива на замърсители, но без превишения на нормите са отчетени след пожара на депото в Русе

Сега там се пръска пясък, за да можем  да стигнем до мястото. Вчера са хвърлени 1000 кубика пръст, а днес сигурно ще хвърлим 2000 кубика“. Това сподели в регионалната програма на Дарик Мирослав Славчев, представител на фирмата-оператор на депото.  

По думите му, се провежда безпрецедентна операция за справяне с пожара. Много русенски фирми са се отзовали с техника. Много товарни автомобили са ангажирани, багери копаят пръст от района, а верижни машини извършват запръстяването. Екипи на пожарната са денонощно на мястото.

Според Славчев не можа да става дума за умишлен палеж, защото пожара е възникнал не на повърхността, а под повърхостта на сметището, има и постоянен контрол на сметището. Всички разписани процедури се следват.

Според него е възможно докаран битов отпадък може да е активирал метана, който се отделя при гниенето на отпадъците.

Чуйте подробности в звуковия файл: