Коледно изложение на изкуства и занаяти ще се проведе в Русе
Коледно изложение на изкуства и занаяти ще се проведе в Русе / netinfo

„Коледно изложение за изкуства и занаяти” ще се проведе от 3 до 6 декември във фоайето на МОЛ- Русе. То се организира за трета година от Дунавския център за изкуства и занаяти.

Гост ще бъде председатeлят на националнoто обединение на музеите в Румъния д-р Върджил Стефан Нитулеску. Той е директор на Националния музей на румънското село в Букурещ  и председател на Националното обединение на музеите в Румъния. Към настоящия момент в музея на румънското село работят около 300 души и в него ежедневно се организират събития и изложби с международно присъствие.

Д-р Нитулеску е заемал различни водещи позиции в румънската държавна администрация, свързани с националното културно наследство, в това число главен секретар в Министерството на Културата, а преди това - държавен секретар за националното културно наследство.

Д-р Нитулеску е на посещение в Русе по покана на Дунавския център за изкуства и занаяти, който поддържа активно сътрудничество с музея в Букурещ. През октомври двете организации  проведоха съвместна среща на представители на изкуствата и занаятите от осем държави от Дунавският регион. На нея бе взето решение за създаване на организацията Алианс на Дунавските изкуства, включваща в себе си сродни структури от целият Дунавски регион.

 

В изложението ще вземат участие и изложители от Сърбия и организаторите се надяват това да бъде поредната стъпка към реализирането на ежегоден международен панаир за изкуства и занаяти в Русе.