/ netinfo
Човек, ако иска да се докосне до автентичните български обичаи, задължително трябва да се обърне и към клуб „Млади сърца“ от Ценово. Членовете му през последните години го превърнаха в истинска хранилница на българщината. Времето и мястото на срещата са известни и се знаят от всички жители на Ценово.

Служители от три социални институции представиха добри практикиедставиха добри практики

Всяка сряда в залата на домашния патронаж се събират повече от петдесет жени с посребрели коси. За повечето от тях седмичната среща е повече от задължителна, защото сбирките почти винаги са съпроводени с приятни изненади.

Макар и на пенсионна възраст дамите продължават да са жизнени и активни, да се включват в обществения живот на населеното място. За никого не е тайна, че пенсионерският клуб почти винаги е един от основните организатори на събитията в Ценово.

Развиваме активна дейност за обединяване на хората от третата възраст. Макар и да живеем в малко населено място, животът ни трябва да е пълноценен, да се предлагат интересни и разнообразни мероприятия и събития“, сподели председателката на клуба Румяна Иванова.

Доброволци от Ценово се борят със стихиите наравно с професионалистите

И през тази година членовете на клуба ще продължат да са активни участници в пресъздаването на характерни обичаи за района. Всяка от възстановките се заснема като филм и по този начин остава като наследство за по-младите поколения.

Любопитен факт е, че заедно с възрастните жени в пресъздаването на празниците с ентусиазъм се включват и ученици от местното училище. На жените от третата възраст през тази година им предстои да потопят в ритуалите „На курбан“ и „Игнажден“, а досега са пресъздадени близо десет обичая.

Макар и пенсионерки жените продължават вече трета година да се грижат за повече от 40 фиданки. Дръвчетата са засадени в местността Бог баир и очертават пътя към Кръста, който е един от символите на Ценово и своеобразен закрилник на неговите жители.

Много може да се говори за отличията на певческата група, за участието на „Млади сърца“ във фолклорни празници и конкурси из цялата страна. В традиция се превърна организирането на зеленчукови борси за подпомагане на възрастни и подрастващи в неравностойно социално положение.

В Ценово възстановиха турнира по шахмат

Иначе и през тази година календарът на пенсионерския клуб в Ценово е наситен с множество прояви, събития, екскурзии и посещения. За пример може да послужат дружеските отношения с пенсионерския клуб от град Искър и Николово. Предстои да се установят контакти със сродни организации от Мартен и Сливо поле.

За една от предстоящите инициативи ръководството на клуба ще потърси отново за съдействие общинската администрация. Важно е, че и местната власт се е обърнала с лице към хората от третата възраст и постоянно отделя необходимите грижи и внимание.

До дни ще бъде закупена и предоставена готварска печка на „Млади сърца“. Идеята е, че макар и на възраст, жените да овладеят още повече и до съвършенство тънкости в кулинарното изкуство.

По време на сбирките ще се представят не само традиционни гозби, но и ще се презентират гурме ястия и специалитети. Приготвянето на храната е съобразена изцяло с празнично-обредната система  Жените с посребрели коси много сериозно обмислят как да организират фестивал на макарината, която е характерна единствено в този край на България.

Членовете на „Млади сърца“ през тази година ще бъдат в основата на още една родолюбива инициатива. Всяка от жените ще се впусне в паметта и спомените на дедите си и ще подготви родословно дърво. Всички „разработки“ ще бъдат подредени в изложба.

„Пенсионерският клуб „Млади сърца“ се е превърнал във втори дом за повечето от членовете му. Радвам се, че тук се осмисля животът на хората от третата възраст. За никого не е тайна, че с каквото се захванете, го правите със сърце и душа, че винаги сте изпълнени с позитивна енергия“, сподели кметът на община Ценово д-р Петър Петров, който беше гост на възрастните хора по време на отчетното събрание на клуба.