/ Община Русе
Десет са доброволците от Община Ценово, които са постоянно на разположение и са готови по всяко време на денонощието да откликнат при сигнали за бедствия и критични ситуации в населените места. През миналата година формированието се включи в потушаването на осем пожара, един от които е бил в горски масив с борови насаждения.

В Русе започна раздаването на хранителни помощи

При половината от случаите доброволците са се справили със собствени сили и средства, а при останалите се е наложило да повикат на помощ огнеборците от Бяла. Формированието е единственото в Русенска област и едно от малкото в страната, което разполага със собствен противопожарен автомобил и може да откликне на сигнали за критични ситуации само за броени минути. Екипи на формированието редовно се включват и в акции по изтеглянето на закъсали автомобили в преспите през зимните месеци.

При опасност от наводнение доброволците дават постоянни дежурства и следят нивото на реките. Членовете на екипа успешно преминаха и през обучителните курсове на БЧК за оказване на първа долекарска помощ. Само преди дни всички членове на екипа получиха нова екипировка.

Доброволците редовно провеждат тренировки и се включват в обученията и практическите занятия на различни институции и учебни заведения. Неслучайно и оценката на експертите е категорична, че доброволното формирование в Ценово е едно от най-добрите не само в Русенска област, но и в страната.

Преди година ръководителят на звеното Снежинка Монева на национално ниво бе удостоена със званието „Пожарникар на годината“. Формированието е създадено преди седем години като повечето от доброволците са служители на общинската администрация.

По-голямата част от екипа участва още от основаването му, но през последната година се включват все повече млади хора. Доброволците от Ценово участват и в реализирането на трансграничен проект за борба с природните бедствия и преодоляване на последиците от критични ситуации с румънските общини Гряка и Хотареле.

Успешно се изпълняват поставените цели и вече са налице и първите практически резултати. Всеки участник във формированието разполага с индивидуален пакет за оказване на първа помощ.

Освен традиционните превързочни материали са закупени шини за обездвижване, затоплящи одеяла и охлаждащи комплекти. Очаква се скоро в община Ценово да бъде доставена и многофункционална високопроходима техника, с която да се разчистват снежни навявания и да се разхвърля пясък по пътищата,.

През летните месеци към машината ще се монтират съоръжения, с които ще може да се почистват и обезопасяват крайпътните канавки и ще са премахват треви и храсти от банкетите . „За труда си досега доброволците от Ценово с решение на Общинския съвет получаваха средно по три кубика дърва за огрев. Пълно съдействие ни оказва и кметът на общината д-р Петър Петров.

Но много по-важно е да видиш благодарността и сълзите от радост в очите на хората, на които си помогнал в труден момент“, споделя ръководителят на формированието. От тази година законодателят е предвидил и финансово възнаграждение до 400 лева на всеки доброволец за участието му в спасителни операции.