Хора на фондация Бъдеще 2008 отново посетиха български места в Румъния
Хора на фондация Бъдеще 2008 отново посетиха български места в Румъния / снимка:Ивайло Ангелов

Представители на фондация „Бъдеще 2008”-Силистра посетиха няколко населени места в Северна Добруджа в Румъния, в които живеят етнически българи, съобщи председателят й Ивайло Ангелов. Първата „спирка” е била гр. Констанца, където силистренци са посетили българската църква „Свети Николай”, в която от много години обаче не се служи на български. В близост до нея се намира и седалището на българското дружество „Единство”, разказва И.Ангелов.

Следващите населени мяста, посетени от хора на фондацията са Кавгаджи и Лунка. И на двете места са осъществени срещи с местни българи, на които са предоставени традиционните материали-виртуални помагала по български език и български народни танци. В с. Лунка, област Тулча, от близо 3 г. е сформирана група „А сега”, от момичета, които изпълняват български танци и фолклор. На същия ден силистренци са посетили и град Бабадаг, където са се видяли с един от малкото останали българи там. С негова помощ са намерили надгробен паметник с надпис на български език в двора на бившата българска черква „Свети димитър”.

Хора на фондация "Бъдеще 2008" отново посетиха български места в Румъния
netinfo

На следващия ден е посетен и гр. Тулча, един от някогашните центрове на българското Възраждане. Там сиристренци са посетили българската черква „Св. Георги”, в която има надписи на български език. Последната спирка е било село Башкьой-едно от най-големите и будни български села в Северна Добруджа до 1940 г. Когато цялото население се преселва в България, предимно в района на гр. Дулово, обл. Силистра.