Футболна топка с подписа на легендарния унгарски вратар Грошич за русенци
Футболна топка с подписа на легендарния унгарски вратар Грошич за русенци / снимка: Община Русе

С футболна топка, подписана от легендарния унгарски вратар Гюла Грошич се завърна отборът на Община Русе от традиционния футболен турнир, посветен на Деня на Св.Стефан, на който се чества основаването на Унгарската държава. Домакин на надпреварата беше побратимения с града ни XI район Уйбуда на унгарската столица. Русенци се включиха в турнира по покана на кмета на района д-р Тамаш Хофман.
Ръководител на тима беше зам.-кметът Свилен Иванов. Той, заедно с част от отбора представлявал русенската община, поднесе топката на кмета Пламен Стоилов. Градоначалникът настоя трофея да остане в г-н Иванов и поздрави служители за участието им в надпреварата. В нея са се включили отбори от побратимени с Уйбуда градове от 6 държави – Сърбия, Румъния, Хърватия, Словакия, България и Украйна. В началото на турнира, всички участници са присъствали на тържествената церемония по полагането на венец пред паметната плоча на Титкош Пал – един от най-изявените унгарски футболисти и треньори, чието име носи спортното съоръжение. Русенци се завърнаха и с юбилейни фланелки от 10-то издание на футболния турнир.

Титкош Пал - роден през 1908 г. в Будапеща. Халф. Играе в "Будай 11", "Хунгария" и МТК от 1918 до 1940 г. Има 47 мача и 13 гола в националния отбор, където дебютира на 24 февруари 1929 г. срещу Франция 0:2 в Париж, последен мач на 7 декември 1938 г. срещу Шотландия 1:3 в Глазгоу. Участва на СП-38 (второ място, с гол на финала). По-късно е треньор, като ръководи и националния отбор на Египет.

Гюла Грошич е роден на 4 февруари 1926 г в Дьорог. Вратарят изиграва 86 мача за Унгария и е част от Златния отбор на 50-те години. Прякорът му е Черната пантера. Дебютира през 1947 г при 3:0 срещу Албания в Будапеща и се отказва през 1962 г след 0:1 от Югославия, отново в Будапеща. Става известен с играта си като последен в защитата. Записва участие на три поредни световни първенства – през 1954, 1958 и 1962 г. На Мондиала през 1954 г е избран за вратар на първенството. Златен медалист от Олимпиадата през 1952 г. Взима участие в паметните победи над Англия с 6:3 на “Уембли” през 1953 и 7:1 в Будапщеа през 1954 г. В кариерата си играе за Дьорог, Матеос, Хонвед и Татабаня. Четирикратен шампион на страната. Прекратява с футбола през 1962 г. Става треньор и води отборите на Татабаня и Волан, работи и в Кувейт.