Ветово
Ветово

Във Ветово се проведе събитие, по време на което жителите от общината бяха запознати с някои от основните политики на Европейския съюз, като акцентът беше поставен върху тези, свързани най-вече с регионалното развитие, селското стопанство, безопасността на храните, търговията, трудовата заетост и социалните въпроси.

Над 275 млн. лв. са договорени в област Русе по европроекти

Не по-малко внимание беше обърнато и на предложените мерки от страна на Европейската комисия за борба с фалшивите новини и дезинформацията, като там фокусът беше поставен върху разработването на Кодекс за поведение във връзка с дезинформацията, като идеята е до началото на идния месец онлайн платформите да разработят такъв и да го спазват, както и създаването на независима европейска мрежа на проверителите на факти.

Посочените мерки целят обмяна на добри практики, постигане на възможно най-широко покритие на фактологическа информация в ЕС, а също и гарантиране на прозрачността при финансирането на спонсорирано съдържание.

Възможността за насърчаване на системите за доброволна онлайн идентификация също беше обсъдена, като посредством нея се очаква да се подобри проследимостта и идентифицирането на доставчиците на информация, което съответно да доведе до повишаване доверието и надеждността по отношение на интернет общуването, онлайн разпространяваната информация и нейните източници.

Ролята на европейския омбудсман и съвременните предизвикателства пред ЕС бяха във фокуса на среща с жителите на Сливо поле

По време на инициативата, която е част от предвидените дейности по  Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз през 2019 г., на аудиторията бяха представени и част от историческите събития около Холокоста по време на Втората световна война. Припомняме, че през изминалата година бяха навършени 75 години от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта.

Събитието се осъществи съвместно от Областна администрация Русе и Народно читалище „Н. Й. Вапцаров 1909 г.“, както и с подкрепата на Община Ветово, Асоциацията на българските градове и региони, Информационен център „Европа Директно“ и регионалната организация на евреите „Шалом“.