Джон Лоутън ще пее за русенци тази вечер
Джон Лоутън ще пее за русенци тази вечер / снимка:Община Русе

Легендарният вокал на „Юрая Хийп” ДЖОН  ЛОУТЪН и неговите български приятели от  група  „NightHeat” ще бъдат специални гости в тазгодишното издание на  „Green Rock Fest Ruse”. Музикалното събитие ще зарадва почитателите на рока за пета поредна година.

Започнал през 2009 година като инициатива на група „Gunpowder”   и Народно читалище „Захари Стоянов – 1937”, фестивалът стана традиционен в нашия град. Той се организира с помощта на Програмата за подкрепа на проекти в областта на изкуството и културата на Община Русе и  дава шанс на млади рок групи да покажат музиката си и да намерят приятели. За закриване на фестивала, организаторите канят като гости професионални групи, които да насърчат младите музиканти и да споделят опита си. Тази годинате успяха да реализират една своя дългогодишна мечта и да поканят  като специален гост  на фестивала   Джон Лоутън.

„Green Rock Fest Ruse2013” ще се проведе на 14.09.2013 година  /събота/,  от 17.30 до 23.00 часа  на открита сцена пред  сградата на Община Русе, а при  лошо време  -  в голямата зала на Доходното здание. В него ще вземат участие групите „Gunpowder”  и „Анекдот” от Русе, „PhenomenOn”от Букурещ, „Непукист”  - Тутракан  и „LMCM“  от Бургас.

Повече информация за участниците можете да намерите  на сайта на фестивала www.greenrockfestruse.com  или в страницата му във Facebook www.facebook.com/events/488012514621841/

За Джон Лоутън:

Музикалната кариета на Джон Лоутън започвав Норд Шийлдс в началото на 60-те години на ХХ век с групата „TheDeans“, които решават, че той трябва да е певеца. След това отива в групата „WestOne“, а по-късно в „Stonewall“.

През 1969 година се премества в Западна Германия, където му предлагат работа като певец в култовата германска рок група Lucifer'sFriend ('69-'76 & '79 -'95), с които записва 9 студийни албума. В ранните 70-те години на 20-ти век той се присъединява и към групата LesHumphriesSingers, с които записва повече от 20 албума и участва във фестивала Евровизия през 1976 година.

В същата година се присъединява към групата Юрая Хийп (UriahHeep), с които записва албумите „InnocentVictim“, „Firefly“, „FallenAngel“ и „Live'79“ и в продължение на 4 години концертират в Европа и САЩ. През дългата си кариера, Джон работи с някои от най-големите имена на рока, включително с Роджър Гловър – „ButterflyBall“ на живо в Роял Албърт Хол през 1975 година, с Дейвид Ковърдейл, Глен Хюс, Иан Гилън и Туиги.

Джон сформира GunHill, преименувана през 1994 година на JLB- JohnLawtonBand, с която прави турнета във Великобритания и Европа. През май 2006 година Джон и холандският китарист създават OTR(OnTheRocks), в която участват бразилски музиканти.

Джон Лоутън е популярен в България с това, че всяка година от 2004 – та насам изпълнява песента„JulyMorning“ на концерта на Камен бряг, който се провежда в нощта срещу на 1 юли. През 2010 година прави актьорския си дебют във филма Love.Net. Работи с български музиканти като групата NightHeat, БТР. През 2012 година записва албум с Диана Експрес.

Фестивалът „Green Rock Fest Ruse” се реализира в подкрепа на кандидатурата на Русе за Европейска столица на културата през 2019г.