Доброволци от 5 държави разказаха за карнавала в своята страна
Доброволци от 5 държави разказаха за карнавала в своята страна / DarikNews

Карнавали, спорт, младежки дейности и аристократичен  Русе бяха част от темите, по които русенският зам.-кмет Иван Григоров разговаря с доброволци от 5 държави.

Срещата, която се проведе вчера в сградата на Общината бе по покана на зам.-кмета по хуманитарни дейности г-н Иван Григоров. В нея се включиха млади хора от Турция, Гърция, Румъния, Португалия и Испания, които са в Русе през месец юни и са част от  международен доброволчески проект. Те вече се включват в различни дейности, свързани с популяризиране на русенския карнавал. Именно карнавалите бяха и най-интересната част от разговора с младежите. Доброволците от Испания живеят в Тенерифе и разказаха за техния карнавал, който е един от най-големите в Европа и се провежда в рамките на три седмици, португалците пък се похвалиха с най-пищния карнавал в Европа. Всички обаче заедно ще се включат в русенския карнавал в събота, където ще бъдат облечени с атрактивни костюми и ще забавляват гостите на града. Младежите споделиха със зам.-кмета, че са очаровани от красивите сгради на Русе, зелените паркове и спокойната пешеходна зона, носеща ухание на липа. На чуждестранните гости на Русе силно впечатление им е направило също, че в Русе има много млади хора и деца, както и хора занимаващи се активно със спорт. Иван Григоров от своя страна благодари на младежите за милите думи и им обясни, че Русе е градът на първите неща в България, носещ европейския дух и култура, както и че през тази година Общината влага сериозни усилия в популяризирането на масовия спорт, тъй като Русе е обявен за Европейски град на спорта за 2016 година.

Младежите са в града от 1 до 30 юни, участници в международен доброволчески проект «С аромат на изкуство», който се реализира от Сдружение «Вдъхновение», финансиран от програма «Еразъм +». Общо 21 представители на държавите Испания, Португалия, Гърция, Румъния и Турция са участниците, изпълняващи краткосрочна доброволческа служба. До момента младежите изготвиха презентации и посетиха русенски училища, сред които са ОУ «Л. Каравелов», СОУЕЕ «Св. Константин-Кирил Философ», ПГСАГ «Пеньо Пенев», СОУПНЕ «Фридрих Шилер», ПГО «Недка Иван Лазарова», МГ «Баба Тонка», където доброволците осъществиха редица срещи с русенски ученици. Чрез изготвени по време на проекта презентации, русенци се запознаха с интересни факти за културата на Португалия, Турция, Гърция, Румъния и Испания, както и с каранавалите, които се провеждат в техните страни. Доброволците представиха и програмата «Европейска доброволческа служба» и условията за кандидатстване. Освен това, участниците бяха и част от акция по почистване. От сряда до събота включително, в следобните часове на деня, на площад «Свобода», младежите ще рисуват приказни герои, фигури и животни по лицата на деца и младежи. Инициативата е част от проекта, като целта е да популяризират сред максимален брой хора, предстоящия в събота Карнавал.