Ден на народните будители
Ден на народните будители / netinfo
С откриване на музейната сбирка в най-старото русенско училище – гимназия “Христо Ботев”, в 9.30 часа започват проявите, посветени на Деня на народните будители. Половин час по-късно пред сградата на учебното заведение слово ще изнесе директорът Спас Капитанов.

На 1 ноември Русе отбелязва 170 години светско образование и 110 години от откриването на сградата на русенската гимназия “Христо Ботев”- наследник на първото светско училище в града, с което се полага началото на основното, а по-късно и на средното образование в Русе.

Програмата за честванията ще продължи с тържествено шествие на ученици от русенските училища и поднасяне на цветя и венци пред Паметника на Свободата.

Празничният концерт-спектакъл за 1 ноември започва от 11.00 часа в Доходното здание. Участие ще вземат общинския духов оркестър ФТТ „Н. Киров”, тамбурашкия оркестър при СОУ „Хр. Ботев”, студио за модерен балет „Мираж” при ОбДЦКИ, танцово-театрална формация „Характер” при Математическата гимназия, Мария Минчевa, русенски актьори, специален гост е Росица Кирилова. Ще бъде връчена и наградата "Русе 21век" на изявен студент или ученик.